Το άθλημα της κλειστής κωπηλασίας δημιουργήθηκε το 1981 όταν η Concept2 κατασκεύασε την πρώτη κωπηλατική μηχανή. Μέσα σε λίγα χρόνια το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα έγινε στις ΗΠΑ. Από τότε μέχρι και σήμερα η κλειστή κωπηλασία έχει γίνει θεσμός με εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο.
Από πολλούς χαρακτηρίζεται το πιο HOT EVENT του χειμώνα και για το λόγω αυτό διεξάγονται σχεδόν σε όλες τις χώρες αγώνες κλειστής κωπηλασίας με αποκορύφωση το Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Για πολλά χρόνια την κωπηλατική μηχανή τη χρησιμοποιούσαν μόνο οι αθλητές της κωπηλασίας. Σήμερα όμως, η κωπηλατική μηχανή της Concept2 βρίσκεται παγκοσμίως σχεδόν σε κάθε γυμναστήριο, ξενοδοχείο , αθλητικό σωματείο, ακόμη και σε ιδιωτικά γυμναστήρια. Έτσι οι «οπαδοί» της κλειστής κωπηλασίας προέρχονται από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο που αγκαλιάζει όλες τις ηλικίες.
Το άθλημα της κλειστής κωπηλασίας είναι ερασιτεχνικό , ευχάριστο και ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αθλήματα στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι μόνο στην Μεγάλη Βρετανία 500.000 άτομα προπονούνται στην κωπηλατική μηχανή της Concept2 κάθε εβδομάδα. Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 2000 κωπηλατικές μηχανές της Concept2 σε αθλητικά σωματεία, γυμναστήρια, πανεπιστήμια και σπίτια.
Οι ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ διοργανώνονται σύμφωνα με τα πρότυπα και τις προδιαγραφές των αντίστοιχων αγώνων του εξωτερικού (Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα)και απευθύνεται σε όλους εκείνους που βλέπουν τον Αθλητισμό ως τρόπο ζωής. Πρόκειται για ένα από τα λίγα γεγονότα στο χώρου του Αθλητισμού, που συγκεντρώνει αθλητές και θεατές από όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αγώνας κλειστής κωπηλασίας, έγινε το Φεβρουάριο του 2004 στο αίθριο του Λυκείου Βουλιαγμένης.
Η συμμετοχή έφτασε τους 218 αθλητές σε 12 κατηγορίες. Μεταξύ αυτών ήταν τα μέλη της Ολυμπιακής Ομάδας Κωπηλασίας και οι Χάλκινοι Ολυμπιονίκες, Βασίλης Πολύμερος, Νίκος Σκιαθίτης.
Ακολούθησαν το Ιανουάριο του 2005 στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Ρέντη «Μελίνα Μερκούρη».
Η συμμετοχή έφθασε τα 400 άτομα και 100 άτομα με ειδικές ανάγκες. Στους αθλητές συμμετείχαν και οι Ολυμπιονίκες καθώς και πολλοί αθλητές με παγκόσμιες επιτυχίες από τον χώρο της κωπηλασίας. Την όλη διοργάνωση παρακολούθησαν 2000 θεατές.
Ακολούθησε το Φεβρουάριο του 2007 στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Χαλκιδέων «Μελίνα Μερκούρη».Για πρώτη φόρα συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Κύπρου.
Για πρώτη φορά στις 22 Φεβρουαρίου της ίδιας χροινιάς διοργανώθηκε σχολικό πρωτάθλημα κλειστής κωπηλασίας για άτομα με ειδικές ικανότητες στο κλειστό γήπεδο του «Εσπέρου».
Στις 7 Δεκεμβρίου 2008 στο Δημοτικό γυμναστήριο του Δήμου Καλλιθέας «Έσπερος» πραγματοποιήθηκε ακόμη ένας αγώνας.
Την όλη διοργάνωση είχε αναλάβει ο Αθλητικός Οργανισμός Καλλιθέας και η ALL ABOUT SPORT υπό την αιγίδα της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας και με την επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Από το 2009 έως και το 2015 διεξάγονται αγώνες με την ονομασία C2 Indoor Rowing. Οι συμμετέχοντες στον τελευταίο αγώνα έφτασαν τους 348.
Παράλληλα άρχισαν να διοργανώνονται διάφοροι αγώνες Indoor Rowing στην Ελλάδα από σωματεία και γυμναστήρια με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να αυξάνονται γεωμετρικά και το άθλημα να γίνεται ευρέως γνωστό.
Σήμερα υπάρχουν τρεις Έλληνες αθλητές που κατέχουν Παγκόσμια Ρεκόρ: