Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία
Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Κ19: Γαλανόλευκος θρίαμβος με τρία χρυσά κι ένα ασημένιο στη Πολωνία .Φωτογραφίες

 

Μια ακόμα χρυσή σελίδα στην ιστορία της και μια απόδειξη ότι το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό έγραψε η Ελληνική κωπηλασία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων στη πόλη Κρούζιτσα της Πολωνίας το σαββατοκύριακο.

Τα ελληνικά πληρώματα έκαναν την καλύτερη εμφάνιση στην ιστορία του θεσμού κατακτώντας τρία χρυσά μετάλλια κι ένα ασημένιο θυμίζοντας την σπουδαία παρουσία τους το 2022 στο Βαρέζε  στο αντίστοιχο Παγκόσμιο πρωτάθλημα όταν  είχαν κατακτήσει τρια χρυσά κι ένα χάλκινο.

Σε ένα φοβερό τελικό στο διπλό σκιφ των Εφήβων  οι  Νικος Χωλόπουλος-Κωνσταντίνος Γιαννούλης αν και βρέθηκαν στην 3η θέση μέχρι τα μισά της κούρσας πέρασαν 2οι στα 1500 και με ένα εκπληκτικό φίνις τερμάτισαν στην πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο με 6:39.52 κάτω από συνεχή βροχή αφήνοντας 2η τη Βουλγαρία (6:43.17) και 3η τη Σλοβακία (6:43.23). Πέρυσι ο Χωλόπουλος είχε ξανανέβει στο βάθρο αλλά στη 2η  θέση μαζί με τον Δημήτρη Παπάζογλου.

 

Σπουδαίος και ο Παναγιώτης Μακρυγιάννης που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στο τελικό του σκιφ τερματίζοντας πολύ μπροστά από τους αντιπάλους του σε χρόνο 7:13.55. Τεράστια η  πρόοδος του Παναγιώτη που πέρυσι στο ίδιο αγώνισμα στην ίδια διοργάνωση είε κατακτήσει την 7η θέση!!

 

Το τρίτο χρονικά χρυσό ήρθε από την Γαβριέλα Λιόλιου και την Βαρβάρα Λυκομήτρου που κέρδισαν την 1η θέση στο μεγάλο τελικό του διπλού τερματίζοντας σε 7:27.03 αφήνοντας 2η τη Ρουμανία (7:29.25) και 3η την Τσεχία (7:31.49). Η Λιόλιου ήταν ασημένια πέρυσι στο αντίστοιχο αγώνισμα μαζί με τη Σοφία Δαλίδου.  

 

Πολύ μεγάλη προσπάθεια και ανταμοιβή με το ασημένιο μετάλλιο στο τελικό της δικώπου εφήβων για τους Κωνσταντίνο Καραγιάννη και Δημήτρη Κούτρα που άντεξαν στην πίεση των Σέρβων (6:59.63) και τερμάτισαν 2οι με 6:59.04 πίσω από τη νικήτρια βάρκα της Ρουμανίας (6:48.33).

Το πάλεψαν αλλά τελικά έμειναν για μόλις μια θέση εκτός βάθρου. Οι Νεφέλη Ντάρα και Δήμητρα Παπαϊωάννου πήραν την 4η θέση στο τελικό της δίκωπου στο Ευρωπαϊκό Κ19 στη Πολωνία με χρόνο 7:43.16 πίσω από την Ουγγαρία που τερμάτισε σε 7:40.07 και αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια.

Τέλος την 6η θέση στον τελικό της τετρακώπου αγοριών πήρε η βάρκα που αποτελούσαν οι Ανδρέας Ραπτόπουλος-Βασίλης Κουτσελίνης-Αλέξανδρος Χατζηαυγουστίδης-Άγγελος Ντούσκος τερματίζοντας σε χρόνο 6:39.00. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την παρουσία τους στο μεγάλο τελικό. Το χρυσό κατέκτησε η Ιταλία με 6:11.98

Στον τελικό πίνακα των μεταλλίων  η  Ελλάδα με τα τρια χρυσά και το ένα ασημένιο αναδείχθηκε 3η δύναμη στη Ευρώπη σε σύνολο 26 συμμετοχών πίσω από τη Ρουμανία (7-3-0) και την Ιταλία (4-5-1). Συγχαρητήρια σε όλη την αποστολή η οποία επιστρέφει στην Ελλάδα και την Αθήνα τη Δευτέρα στις 14:55 μέσω Βαρσοβίας.